“Getsbi i Madh” nga F.Scott Fitzgerald

Posted: May 24, 2013 in LIBRI

 

GETSBI I MADH
F. Scott Fitzgerald
Getsbi i Madh

Përktheu: Stavri Poni

Botimet: “Bota shqiptare

Në vitin 1922, F. Scott Fitzgerald bëri të ditur vendimin për të shkruar “diçka të re – diçka të jashtëzakonshme, të bukur dhe të thjeshtë, por njëherësh të ndërlikuar në formë”. Kjo gjë e jashtëzakonshme, e bukur, me formë të ndërlikuar, dhe mbi të gjitha, e thjeshtë, u bë më pas Getsbi i Madh, ndoshta puna më e mirë e Fitzgeraldit dhe sigurisht libri me të cilin u bë i njohur. Si një portret i epokës xhaz me gjithë dekadencën dhe teprimet e saj, Getsbi bëri për vete shpirtin e brezit të autorit dhe zuri një vend të përhershëm në mitologjinë amerikane. Milioneri i sajuar dhe vetëshpikur Xhej Getsbi mishëron disa nga tiparet më karakteristike të Fitzgeraldit dhe vendit të tij: paranë, ambicien, lakminë dhe premtimin për fillimin e ri. “Getsbi besonte në dritën e gjelbër, në të ardhmen që hapet vit pas viti para syve tanë e na rrëshqet nga duart. Po nuk ka rëndësi. Nesër do të vrapojmë më shpejt, do t’i shtrijmë krahët më larg … Dhe një mëngjes të bukur – ngjitja e Getsbit drejt lavdisë dhe rënia e tij bëhen një lloj përrallë paralajmëruese rreth ëndrrës amerikane

getsbi

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s